|
2008-02-05 13:12:21, kedd
|
|
|
(Becsvölgye) Irénke fánkja
Hozzávalók:
1 kg teljes értékű finomliszt (tüskeszentpéteri), kb. 8 dl teljes értékű tehéntej (tejipari egyik sem jó), 3 dkg friss élesztő (por nem jó), 2 evőkanál (púpos) kristálycukor (finomított nem jó) 1 csapott evőkanál jódozott só, 1 egész tojás, 1 evőkanál étolaj és olaj a kisütéshez..
Elkészítés:
Egy kis tálkában 2 dl tejet meglangyosítok kéz melegre, 1 evőkanál cukrot el keverek benne és 3 dkg élesztőt elmorzsolok, és jól felfuttatom. Kb. 6 l-es tálba beleszitálok 1 kg finomlisztet, ráhintek egy evőkanál cukrot, egy evőkanál sót ezeket elkeverem a liszttel. 1 egész tojást ütök a lisztre és a felfuttatott élesztőt is ráöntöm a tálban lévő anyagokra, és a kéz melegre meglangyosított tejet adagonként öntöm a liszthez, hogy összedolgozva se túl lágy se túl kemény ne legyen. Kézzel dolgozom össze, hogy a liszt elvegyüljön, a massza egynemű legyen. A tésztára az étolajból egy evőkanállal eresztek és enyhén a tésztába forgatom. A kezemtől az edény falától a tészta elválik, pedig nem dolgoztam ki. Mivel a tészta gyönyörűen meg fog kelni, így nem kell sőt nem is szabad dagasztani. Cipót formálok a tésztából a tál aljára, enyhén belisztezem konyhaszalvétával letakarva és jó meleg pléddel betakarva hagyom kelni. Nem szabad a kelesztést siettetni. (tilos napra vagy meleg vízbe tenni), de addig, amíg a tészta hatliteres edényt színültig ki nem tölti. Időben 1 - 1,5 óra, függ az élesztő minőségétől, hogy dolgozik, de az eIöirtnál többet nem szabad használni, mert sütés után kiérzik a tésztából. Amikor a tészta, megkelt jól belisztezett gyúródeszkára borítom, a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom. Mást nem csinálok vele, mint sodrófával ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom. Ebből az adagból kb. 25 db fánk lesz, amelyeket kissé belisztezett gyúródeszkán sorba rakom őket és egy könnyű abrosszal letakarva még további 20-30 percig kelesztem. A szaggatás végeztével egy 4 l-es lábast felig megtöltök olajjal fedőt teszek rá és felforrósítom. 20 perc elteltével próbasütést csinálok, és ha szép szalagos lesz a tészta, folytatom a kisütést, de ha nem kicsit még pihentetni kell, de tuI pihentetni sem jó. A sütésem fortélyai: a nyers tésztát felveszem a deszkáról és körkörösen megnyújtom, mint a lángost szokták, csak nem annyira és a lisztes alját eresztem az olajba Kisütéskor födőt soha, nem használok. Szépen feljön a tészta ,és ha az alja pirosra sült, átfordítom és a másik oldalát is pirosra sütöm, majd rácsra kiemelem őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. A tészta úgy kerül az olajba, hagy a deszkán pihent nincs megfordítva csak megnyújtva. A nyers tésztát, ha nem nyújtom ki sütés előtt egy kicsi, tömött, nehéz és külsőre sem szép fánk sül ki. A kisült fánkokat hagyom kihűlni utána, kerülnek tálcára, még pedig oly módon, hogy a tésztán lévő kis bemélyedések egymással szembe fordítva, élére állítva. A tésztát letakarva hagyom a tálcán fogyasztásig; lekvárt vagy porcukrot teszek mellé és mindenki maga ízesíti a kimélyedésekbe lekvárt illik tenni és porcukorral szépen meghinteni. A tésztát sohasem forgatom át porcukorba, se hidegen, se melegen. Tejföllel és sajttal is lehet fogyasztani, mivel nem édes tészta. Ha az én fánkom szeretnéd megsütni, mindennemű fánk receptet tegyél félre, és azt is hogy Te eddig hogyan készítettél fánkot. Mindent ügy csinálj, ahogy én azt leírtam és azokból a teljes értékű anyagokból, amit a recept tartalmaz.
Jó ÉTVÁGYAT!
Szeretettel: Irénke Telefon: 06/87/459-136
|
|
|
0 komment
, kategória: Farsang |
|
Címkék: tüskeszentpéteri, meglangyosított, meglangyosítok, kimélyedésekbe, gyúródeszkára, összedolgozva, kristálycukor, felforrósítom, belisztezett, fogyasztásig, gyúródeszkán, felfuttatott, bemélyedések, finomlisztet, beleszitálok, készítettél, evőkanállal, elvegyüljön, fogyasztani, porcukorral, elmorzsolok, belisztezem, felfuttatom, mozdulattal, minőségétől, kiszaggatom, szeretettel, megfordítva, lecsepegjen, próbasütést, körkörösen, átfordítom, hozzávalók, meghinteni, felesleges, elteltével, evőkanál cukrot, felfuttatott élesztőt, tálban lévő, liszt elvegyüljön, massza egynemű, evőkanállal eresztek, tésztába forgatom, edény falától, tészta elválik, tészta gyönyörűen, kelesztést siettetni, tészta hatliteres, élesztő minőségétől, eIöirtnál többet, szélét körbe, gyors mozdulattal, Irénke Telefon,
|
|
|
|
evőkanál cukrot, felfuttatott élesztőt, tálban lévő, liszt elvegyüljön, massza egynemű, evőkanállal eresztek, tésztába forgatom, edény falától, tészta elválik, tészta gyönyörűen, kelesztést siettetni, tészta hatliteres, élesztő minőségétől, eIöirtnál többet, szélét körbe, gyors mozdulattal, könnyű abrosszal, szaggatás végeztével, sütésem fortélyai, nyers tésztát, lángost szokták, lisztes alját, olajba Kisütéskor, alja pirosra, másik oldalát, felesleges olaj, deszkán pihent, kisült fánkokat, tésztán lévő, tésztát letakarva, tálcán fogyasztásig, kimélyedésekbe lekvárt, tésztát sohasem, teljes értékű, recept tartalmaz, tüskeszentpéteri, meglangyosított, meglangyosítok, kimélyedésekbe, gyúródeszkára, összedolgozva, kristálycukor, felforrósítom, belisztezett, fogyasztásig, gyúródeszkán, felfuttatott, bemélyedések, finomlisztet, beleszitálok, készítettél, evőkanállal, elvegyüljön, fogyasztani, porcukorral, elmorzsolok, belisztezem, felfuttatom, mozdulattal, minőségétől, kiszaggatom, szeretettel, megfordítva, lecsepegjen, próbasütést, körkörösen, átfordítom, hozzávalók, meghinteni, felesleges, elteltével, dagasztani, kelesztést, kisütéskor, hatliteres, porcukorba, elkészítés, megnyújtom, gyönyörűen, adagonként, megnyújtva, becsvölgye, anyagokból, finomított, végeztével, finomliszt, mindennemű, kisütéshez, pihentetni, sodrófával, használok, anyagokra, tésztából, dolgoztam, szeretnéd, étolajból, eiöirtnál, abrosszal, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7951
- e Hét: 42937
- e Hónap: 76091
- e Év: 309838
|
|
|