Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Becsvölgye fánkja
  2008-02-05 13:12:21, kedd
 
  (Becsvölgye) Irénke fánkja



Hozzávalók:
1 kg teljes értékű finomliszt (tüskeszentpéteri), kb. 8 dl teljes értékű tehéntej (tejipari egyik sem jó), 3 dkg friss élesztő (por nem jó), 2 evőkanál (púpos) kristálycukor (finomított nem jó) 1 csapott evőkanál jódozott só, 1 egész tojás, 1 evőkanál étolaj és olaj a kisütéshez..
Elkészítés:
Egy kis tálkában 2 dl tejet meglangyosítok kéz melegre, 1 evőkanál cukrot el keverek benne és 3 dkg élesztőt elmorzsolok, és jól felfuttatom. Kb. 6 l-es tálba beleszitálok 1 kg finomlisztet, ráhintek egy evőkanál cukrot, egy evőkanál sót ezeket elkeverem a liszttel. 1 egész tojást ütök a lisztre és a felfuttatott élesztőt is ráöntöm a tálban lévő anyagokra, és a kéz melegre meglangyosított tejet adagonként öntöm a liszthez, hogy összedolgozva se túl lágy se túl kemény ne legyen. Kézzel dolgozom össze, hogy a liszt elvegyüljön, a massza egynemű legyen. A tésztára az étolajból egy evőkanállal eresztek és enyhén a tésztába forgatom. A kezemtől az edény falától a tészta elválik, pedig nem dolgoztam ki. Mivel a tészta gyönyörűen meg fog kelni, így nem kell sőt nem is szabad dagasztani. Cipót formálok a tésztából a tál aljára, enyhén belisztezem konyhaszalvétával letakarva és jó meleg pléddel betakarva hagyom kelni. Nem szabad a kelesztést siettetni. (tilos napra vagy meleg vízbe tenni), de addig, amíg a tészta hatliteres edényt színültig ki nem tölti. Időben 1 - 1,5 óra, függ az élesztő minőségétől, hogy dolgozik, de az eIöirtnál többet nem szabad használni, mert sütés után kiérzik a tésztából. Amikor a tészta, megkelt jól belisztezett gyúródeszkára borítom, a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom. Mást nem csinálok vele, mint sodrófával ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom. Ebből az adagból kb. 25 db fánk lesz, amelyeket kissé belisztezett gyúródeszkán sorba rakom őket és egy könnyű abrosszal letakarva még további 20-30 percig kelesztem. A szaggatás végeztével egy 4 l-es lábast felig megtöltök olajjal fedőt teszek rá és felforrósítom. 20 perc elteltével próbasütést csinálok, és ha szép szalagos lesz a tészta, folytatom a kisütést, de ha nem kicsit még pihentetni kell, de tuI pihentetni sem jó. A sütésem fortélyai: a nyers tésztát felveszem a deszkáról és körkörösen megnyújtom, mint a lángost szokták, csak nem annyira és a lisztes alját eresztem az olajba Kisütéskor födőt soha, nem használok. Szépen feljön a tészta ,és ha az alja pirosra sült, átfordítom és a másik oldalát is pirosra sütöm, majd rácsra kiemelem őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. A tészta úgy kerül az olajba, hagy a deszkán pihent nincs megfordítva csak megnyújtva. A nyers tésztát, ha nem nyújtom ki sütés előtt egy kicsi, tömött, nehéz és külsőre sem szép fánk sül ki. A kisült fánkokat hagyom kihűlni utána, kerülnek tálcára, még pedig oly módon, hogy a tésztán lévő kis bemélyedések egymással szembe fordítva, élére állítva. A tésztát letakarva hagyom a tálcán fogyasztásig; lekvárt vagy porcukrot teszek mellé és mindenki maga ízesíti a kimélyedésekbe lekvárt illik tenni és porcukorral szépen meghinteni. A tésztát sohasem forgatom át porcukorba, se hidegen, se melegen. Tejföllel és sajttal is lehet fogyasztani, mivel nem édes tészta. Ha az én fánkom szeretnéd megsütni, mindennemű fánk receptet tegyél félre, és azt is hogy Te eddig hogyan készítettél fánkot. Mindent ügy csinálj, ahogy én azt leírtam és azokból a teljes értékű anyagokból, amit a recept tartalmaz.
Jó ÉTVÁGYAT!
Szeretettel: Irénke Telefon: 06/87/459-136


 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Címkék: tüskeszentpéteri, meglangyosított, meglangyosítok, kimélyedésekbe, gyúródeszkára, összedolgozva, kristálycukor, felforrósítom, belisztezett, fogyasztásig, gyúródeszkán, felfuttatott, bemélyedések, finomlisztet, beleszitálok, készítettél, evőkanállal, elvegyüljön, fogyasztani, porcukorral, elmorzsolok, belisztezem, felfuttatom, mozdulattal, minőségétől, kiszaggatom, szeretettel, megfordítva, lecsepegjen, próbasütést, körkörösen, átfordítom, hozzávalók, meghinteni, felesleges, elteltével, evőkanál cukrot, felfuttatott élesztőt, tálban lévő, liszt elvegyüljön, massza egynemű, evőkanállal eresztek, tésztába forgatom, edény falától, tészta elválik, tészta gyönyörűen, kelesztést siettetni, tészta hatliteres, élesztő minőségétől, eIöirtnál többet, szélét körbe, gyors mozdulattal, Irénke Telefon,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Két tekintet van  Muratáj  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét  Alvó cica  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Ázzal aki csak szép  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  Volt egy...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Beney Zsuzsa  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Miért nem menti meg Jézus...  Miért nem menti meg Jézus...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Két tekintet van  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Jó éjt  Bizonyos kulturális szint nélk...  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Nehezen engedem  A végzet az  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A könnyek összegyűjtése  Környezetvédelem  Jó éjszakát  A világnak égető szüksége van ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Naplemente  Gábor Dénes gondolata  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  A hét szűk esztendő  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Föld napja április 22  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Bella István: Zsoltár 
Bejegyzés Címkék
evőkanál cukrot, felfuttatott élesztőt, tálban lévő, liszt elvegyüljön, massza egynemű, evőkanállal eresztek, tésztába forgatom, edény falától, tészta elválik, tészta gyönyörűen, kelesztést siettetni, tészta hatliteres, élesztő minőségétől, eIöirtnál többet, szélét körbe, gyors mozdulattal, könnyű abrosszal, szaggatás végeztével, sütésem fortélyai, nyers tésztát, lángost szokták, lisztes alját, olajba Kisütéskor, alja pirosra, másik oldalát, felesleges olaj, deszkán pihent, kisült fánkokat, tésztán lévő, tésztát letakarva, tálcán fogyasztásig, kimélyedésekbe lekvárt, tésztát sohasem, teljes értékű, recept tartalmaz, tüskeszentpéteri, meglangyosított, meglangyosítok, kimélyedésekbe, gyúródeszkára, összedolgozva, kristálycukor, felforrósítom, belisztezett, fogyasztásig, gyúródeszkán, felfuttatott, bemélyedések, finomlisztet, beleszitálok, készítettél, evőkanállal, elvegyüljön, fogyasztani, porcukorral, elmorzsolok, belisztezem, felfuttatom, mozdulattal, minőségétől, kiszaggatom, szeretettel, megfordítva, lecsepegjen, próbasütést, körkörösen, átfordítom, hozzávalók, meghinteni, felesleges, elteltével, dagasztani, kelesztést, kisütéskor, hatliteres, porcukorba, elkészítés, megnyújtom, gyönyörűen, adagonként, megnyújtva, becsvölgye, anyagokból, finomított, végeztével, finomliszt, mindennemű, kisütéshez, pihentetni, sodrófával, használok, anyagokra, tésztából, dolgoztam, szeretnéd, étolajból, eiöirtnál, abrosszal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7951
  • e Hét: 42937
  • e Hónap: 76091
  • e Év: 309838
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.